هر نوع جا به جایی کالا بین دو کشور مختلف (خارج از مرزهای یک کشور) در زمره حمل و نقل بین المللی قرار می گیرد. حال این دو کشور ممکن است، همسایه نزدیک یا از هم دور باشند؛ بسته به شرایط کشور مبدأ و مقصد و نوع کالا از روشهای مختلف و وسایل نقلیه گوناگون برای حمل و نقل استفاده می شود. حال سؤال این است که آیا انواع حمل و نقل بین المللی کالا را میشناسید؟
هر بازرگانی که در زمینه تجارت فعالیت دارد بهتر است با انواع حمل و نقل بین المللی کالا آشنا باشد و کاربرد و مزایای هر روش را بداند؛ زیرا این مسئله، تأثیر زیادی بر موفقیت تجاری دارد. به همین دلیل در این مقاله از شرکت ترخیص کالا در تهران (بازرگانی تلاش و توسعه)، به صفر تا صد حمل و نقل بین المللی پرداخته ایم.
6 روش حمل و نقل بین المللی
حمل و نقل بین المللی محدودیت خاصی ندارد و با هر وسیله نقلیه ای می توان آن را انجام داد. در ادامه مهمترین روش های حمل کالا را معرفی می کنیم.
1. حمل و نقل آبی
هر نوع حمل و نقل کالا از راه آبی (دریا، اقیانوس و …) در این دسته قرار می گیرد. به طور معمول برای حمل آبی از کشتی یا لنج استفاده می کنند. این روش یکی از مطمئن ترین شیوه های حمل و نقل بین المللی است و تقریباً هر نوع کالایی از هر جنس با هر وزن و شکلی را می توان بدین طریق جا به جا نمود.
لازم به ذکر است که نوع کشتی باید با توجه به ماهیت کالا انتخاب شود. به عنوان مثال به کشتی های حمل مایعات، گازها، کشتی مخصوص مواد پودری، مواد معدنی و غلات و کشتی های ویژه حمل کالاهای سنگین اشاره میکنیم.
ناگفته نماند که همانند هر روش دیگری، حمل و نقل دریایی نیز خطرات احتمالی خاص خود را دارد. طوفانی شدن دریا، غرق شدن کشتی و دزدان دریایی، مهم ترین خطرات این راه هستند؛ اما با توجه به امکان ارسال حجم زیادی بار با هزینه کم و در نظر گرفتن سایر مزایا، در موارد زیادی، حمل دریایی، بهترین روش است.
2. حمل و نقل زمینی
به هر نوع حمل و نقل جاده ای کالا به وسیله کامیون، کامیونت، کفی و … حمل زمینی گفته می شود. در این روش ممکن است، وسیله نقلیه ناچار باشد، از جاده های چندین کشور عبور کند، تا مقصد برسد؛ در این صورت با ترانزیت کالا نیز رو به رو هستیم. در نتیجه پروسه جا به جایی جاده ای کالا تا حدودی زمان بر است.
حمل و نقل زمینی یکی از رایج ترین، مقرون به صرفه ترین و امن ترین روش های حمل و نقل بین المللی کالا محسوب می شود. اما در هر حال محدودیت هایی نیز دارد؛ به عنوان مثال در برخی مسیرها به علت کم عرض بودن جاده یا کوتاه بودن سقف تونل، امکان عبور بعضی وسایل نقلیه سنگین جاده ای وجود ندارد.
3. حمل و نقل هوایی
در این روش از هواپیما یا هلی کوپتر برای حمل کالاها استفاده می شود. از طریق حمل هوایی می توان طیف گسترده ای از کالاها را در کوتاه ترین زمان ممکن به فواصل دور انتقال داد. این روش امنیت بالایی نیز دارد.
حمل هوایی، نسبتاً هزینه بر است؛ علاوه بر این که مشمول پرداخت مالیات به فرودگاهها می گردد، معمولاً هزینه سوخت هواپیما نیز به هزینه حمل و نقل افزوده می شود. در ضمن برخی کالاهای خطرناک را نمی توان با هواپیما حمل نمود.
4. حمل و نقل ریلی
به هر نوع جا به جایی کالا از طریق قطار و خطوط ریلی، حمل و نقل ریلی گفته می شود. از جمله مزایای این روش می توان به کم هزینه بودن، امنیت بسیار بالا (برخلاف حمل جاده ای، دچار سانحه شدن قطار، بسیار اندک است) و امکان حمل بارهای سنگین و حجیم اشاره کرد.
ناگفته نماند که حمل و نقل ریلی، نسبت به سایر روش ها با سرعت پایین تری انجام می شود. سوای از طولانی بودن مسافت بین کشورها، قطار در طول مسیر خود توقف های زیادی دارد؛ بنابراین در نظر گرفتن زمانبندی در این روش بسیار مهم است.
5. حمل و نقل ترکیبی
گاهی اوقات به دلیل وضعیت خاص کشورهای مبدأ و مقصد، امکان حمل و نقل کالا با یک شیوه خاص وجود ندارد و باید چندین روش را به کار برد، تا محموله به مقصد برسد.
6. سرویس کراس استافینگ
برخی کالاها باید در کانتینر قرار گرفته و سپس بار کشتی شوند. هر کانتینر، دارای شماره مخصوصی متعلق به یک خط کشتی رانی است و فقط در همان خط قابل استفاده می باشد. حال اگر در مسیر حمل و انتقال محموله، خط یکسره کشتیرانی نباشد و نیاز باشد که در یک کشور واسط، خط را عوض کنیم، پای سرویس کراس استافینگ به میان می آید.
حمل با سرویس کراس استافینگ به این صورت است که ابتدا کانتینرها تخلیه می شوند؛ سپس بار داخل آنها به کانتینرهای متعلق به خط جدید انتقال یافته و در کشتی این خط بارگیری می گردند.
شما میتوانید برای ترخیص کالا از گمرک خرمشهر با مشاوران ما در تماس باشید تا به راحت ترین شکل کالایتان ترخیص شود.
حمل و نقل کالاهای خاص
برخی کالاها، ویژگی های خاصی دارند و ممکن است، محموله ای غیر استاندارد، خطرناک یا قابل فساد را تشکیل دهند. از چنین بارهایی تحت عنوان کالای خاص در حمل و نقل بینالملل یاد می شود و برای جا به جایی آنها باید شرایط خاصی را در گرفت، آمادهسازی های مورد نیاز را انجام و دقت لازم را به عمل آورد.
انواع کالاهای خاص را می توان در یکی از دسته های زیر قرار داد:
1- کالاهای فوق سنگین
وزن و ابعاد چنین کالاهایی از حد استاندارد بین المللی خارج است و برای حمل و جا به جایی آنها به جرثقیلهای غول پیکر نیاز داریم. کالاهای فوق سنگین باید با دقت زیادی حمل شوند؛ گاهی یک اشتباه کوچک باعث بروز خسارات مالی و جانی جبران ناپذیر می گردد.
2- کالاهای فاسد شدنی
معمولاً برای حمل کالاهای فاسد شدنی (برخی مواد غذایی و داروها و …) از کانتینرهای یخچالی استفاده میکنند. این مسئله باعث می شود که هزینه برق نیز به هزینههای حمل و نقل کالا افزوده شود.
3- کالاهای خطرناک
سمی یا خورنده بودن، قابلیت اشتعال یا انفجار باعث می شوند که یک کالا در زمره کالاهای خطرناک قرار گیرد. بارگیری و حمل این قبیل کالاها با حساسیت خاصی همراه است و باید با دقت ویژه ای انجام شود. در غیر اینصورت برای انسان و محیط زیست خطرناک خواهند بود.
بسته بندی مناسب، نگهداری در دمای مناسب، محافظت از کالا در برابر نور یا گرمای شدید از جمله کارهایی هستند که در مورد جا به جایی کالاهای خطرناک باید انجام داد. بازگانی تلاش و توسعه خدماتی نظیر خدمات ثبت سفارش کالا از جمله کالاهای خطرناک را انجام می دهد.
عوامل مؤثر بر انتخاب روش حمل و نقل بین المللی
در ادامه قسمت قبل به برخی از فاکتورهایی که جهت انتخاب روش مناسب حمل و نقل باید در نظر گرفته شوند، اشاره می کنیم:
1- بعد مسافت
برای مسیرهای طولانی، بیشتر حمل و نقل هوایی و دریایی به کار می آید؛ اما در مسافت های کوتاه تر، بسته به نوع کالا می توان از حمل زمینی یا ریلی که کم هزینه تر هستند، استفاده کرد.
2- هزینه
هر روش حمل و نقل بین المللی، مشمول پرداخت هزینههای گمرکی و هزینههای مخصوص به خود میباشد. بدیهی است که در انتخاب روش، این مسئله نیز باید در نظر گرفته شود.
3- سرعت
در مواقعی که سرعت ارسال کالا اهمیت دارد، حمل هوایی، بهترین روش حمل و نقل بین المللی به شمار میرود.
4- نوع کالا
ماهیت کالا، حجم، وزن یا مسائلی مانند نیاز به نگهداری در دمای خاص می توانند، تعیین کننده روش حمل باشند.
5- قوانین گمرکی
تشریفات گمرکی و مقررات اداری مرتبط، مورد دیگری است که در هنگام انتخاب شیوه حمل و نقل بین المللی باید به آن توجه کرد.
6- شرایط زیرساخت ها
وجود بندر، شبکه حمل و نقل دریایی، همچنین فرودگاه، شبکه ریلی و مواردی از این قبیل در کشورهای مبدأ و مقصد، نقش غیرقابل انکاری بر تصمیم گیری درباره انتخاب روش حمل دارد.
7- تنش های سیاسی
گاهی اوقات تحریم ها و سایر مشکلات سیاسی بین کشورها، باعث می شوند که امکان استفاده از برخی روشهای حمل و نقل در مسیرهای خاصی وجود نداشته باشد. برای دریافت مشاوره ترخیص کالا میتوانید از طریق شماره های موجود در سایت با ما تماس بگیرید.
بهترین روش انواع حمل و نقل بین المللی کدام است؟
نمی توان از یک روش خاص به عنوان بهترین شیوه حمل و نقل بین المللی یاد کرد. در واقع انتخاب بهترین روش به عوامل گوناگونی مانند نوع کالا، مسافت و شرایط مبدأ و مقصد بستگی دارد. مثلاً برای حمل کالاهای سنگینی مانند ماشین آلات و تجهیزات صنعتی، کشتی یا قطار بهتر است؛ اما برای کالاهای زمان دار و حساس، حمل هوایی مناسب تر به نظر می رسد.
مراحل حمل و نقل بین المللی کالا
هر چند که تعداد مراحل حمل و نقل بین المللی کالا تا حدودی به روش حمل و نوع کالا بستگی دارد؛ اما به طور کلی مراحل اصلی انجام این کار عبارتند از:
- مسئول ارسال کالا، محموله را به حمل کننده تحویل می دهد.
- ترخیص کالا از گمرک کشور مبدأ
- بارگیری کالا
- حمل و نقل
- ترخیص کالا از گمرک کشور مقصد
- انتقال محموله به محل خریدار و تحویل دادن آن
منظور از کریر و فورواردر چیست؟
کریر و فورواردر در واقع دو نمونه از شرکت های مشهور حمل و نقل بین المللی کالا هستند. هر کدام از اینها می توانند، شخص حقیقی یا حقوقی باشند.
-
کریر
شرکت های کریر، شرکت هایی هستند که با فرستنده یا صادرکننده کالا قرارداد بسته و متعهد می شوند که محموله را به مقصد برسانند. ویژگی بارز این شرکت ها آن است که خود صاحب وسیله نقلیه بوده و یا آن را اجاره می کنند.
-
فورواردر
شرکت های فورواردر در ازای دریافت هزینه از صادرکننده یا فرستنده کالا، متعهد می شوند که زمینه ارسال کالا را فراهم کنند. در اینجا شرکت، وسیله ای از خود ندارد؛ بلکه نقش واسط بین صادرکننده و شرکتهای حمل و نقل را ایفا می کند.
حمل و نقل بین المللی کالا با بازرگانی تلاش و توسعه
توصیه می شود، در راستای حمل و نقل بین المللی کالاها و سایر مسائل مربوط به تجارت خارجی از بازرگانی تلاش و توسعه، متخصص در ترخیص کالا از گمرک، کمک بگیرید.
کارشناسان و مشاوران مجموعه نام برده در تمام مراحل صادرات و واردات راهنمایی شما خواهند بود. با همیاری بازرگانی تلاش و توسعه خواهید توانست، کالاهای خود را به بهترین روش ممکن و با صرف هزینه ای مناسب، طی کوتاه ترین زمان، جا به جا کنید.