اگر در حوزه تجارت بین الملل فعالیت کرده و یا قصد فعالیت در زمینه واردات و صادرات را داشته باشید، حتماً عبارت کارشناس مجازی گمرک به گوشتان خورده و این سوال برایتان پیش آمده که کارشناس مجازی کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد؟ برای دریافت پاسخ این سوالات و پرسش هایی از این قبیل، مقاله پیش رو از بازرگانی تلاش و توسعه را با دقت مطالعه کنید.
کارشناس مجازی گمرک کیست؟
کارشناس مجازی گمرک را می توان یک کارمند رسمی اداره گمرک دانست که به صورت مجازی و به واسطه سامانه جامع گمرکی فعالیت نموده، کارهای گمرکی را انجام می دهد. به بیان بهتر کارشناس مجازی گمرک با تسلط بر قوانین گمرکی، همچنین داشتن تجربه و تخصص به انجام امور گمرکی کمک نموده، روند کار اظهارکنندگان کالا و ترخیص کاران را تسهیل می کند. به عنوان توضیح بیشتر باید اضافه کرد، گمرک، سازمان فوق العاده مهمی است که ورود و خروج کالاها و افراد را کنترل می کند. چنین سازمانی بر مبنای اجرای یک سری قوانین و مقررات گمرکی فعالیت نموده و وظایف مهمی در راستای حفظ امنیت ملی و اقتصادی بر عهده دارد. در سالیان اخیر سازمان گمرک به منظور سهولت بخشیدن به انجام اموز گمرکی، سامانه EPL (سامانه جامع گمرکی) را راه اندازی کرده و یکی از قسمت های مهم آن را به کارشناس مجازی گمرک اختصاص داده است.
وظایف کارشناس مجازی گمرک
مهم ترین وظایف کارشناس مجازی گمرک که در است عبارتند از:
- بررسی اظهارنامه گمرکی
- تعیین ارزش گمرکی کالا
- تعیین تعرفه گمرکی کالا
- صدور مجوزهای مورد نیاز از شرکت ترخیص کالا
مزایای کارشناس مجازی گمرک
سپردن امور گمرکی به کارشناس مجازی گمرک، مزایای دارد که مهم ترین آنها را در ادامه توضیح می دهیم:
افزایش سرعت انجام امور گمرکی
در حالت عادی، اظهارکنندگان کالا یا ترخیص کاران برای انجام تشریفات گمرکی باید به صورت حضوری به گمرک مراجعه کنند. این کار علاوه بر زمان بر بودن، را نیز زیاد میکند. در حالی که با کمک کارشناس مجازی گمرک، امکان انجام امور گمرکی به صورت غیرحضوری (از طریق سامانه مربوطه) فراهم شده است و این مسئله موجب صرفه جویی در وقت و هزینه ترخیص کالا خواهد شد.
کاهش هزینه های گمرکی
مراجعه حضوری به گمرک، مستلزم متحمل شدن هزینه رفت و آمد، هزینه اقامت و … برای ترخیص کاران یا اظهارکنندگان کالاست. در حالی که استفاده از کارشناس مجازی گمرک، این هزینه ها را ندارد.
کاهش فساد در گمرک و افزایش شفافیت امور گمرکی
مراجعه حضوری ترخیص کاران یا اظهارکنندگان کالا به گمرک، موجب عدم شفافیت در امور گمرکی گشته، زمینه فساد و رانت را فراهم می کند. در حالی که کمک گرفتن از کارشناس مجازی گمرک و انجام امور گمرکی به واسطه سامانه EPL، باعث افزایش نظارت بر عملکرد کارشناسان گمرک و کاهش فساد می شود؛ این امر افزایش شفافیت در انجام امور گمرکی را در پی دارد.
استفاده از کارشناس مجازی گمرک، علی رغم همه مزایا، معایبی نیز دارد که در ادامه ذکر شده اند:
- امکان برقراری ارتباط مستقیم بین اظهارکننده کالا و کارشناس گمرک وجود ندارد.
- از آنجا که کارشناس مجازی گمرک، با استفاده از اطلاعات مندرج در سامانه EPL ارزش گمرکی کالا را تعیین می کند، احتمال بروز اشتباه در این زمینه وجود دارد.
روال کار کارشناس مجازی گمرک
روند فعالیت کارشناس مجازی گمرک را می توان در مراحل زیر خلاصه کرد:
- وارد کردن اطلاعات کالا و واردات آن در سامانه EPL توسط اظهارکننده کالا
- بررسی اظهارنامه گمرکی توسط کارشناس مجازی گمرک، تعیین ارزش گمرکی و کد تعرفه کالا
- صدور مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالا توسط کارشناس مجازی گمرک
انجام امور گمرکی با بازرگانی تلاش و توسعه
در قسمت های قبلی مقاله تلاش کردیم، خوانندگان گرامی را با کارشناس مجازی گمرک، وظایف و روال کار وی آشنا کنیم. در پایان خاطرنشان می کنیم که بازرگانی تلاش و توسعه، پیشینه طولانی و درخشانی در زمینه انجام امور گمرکی، همچنین خدمات مربوط به صادرات و واردات کالا دارد. با سپردن کار ترخیص کالا به بازرگانی تلاش و توسعه، در زمان و هزینه خود صرفه جویی نموده، خیلی سریع و آسان، بدون ریسک و معطلی، موفق به ترخیص کالاهای خود خواهید شد.