برگه سبز گمرک چیست؟ نحوه دریافت آن چگونه است؟ آیا بدون داشتن پروانه سبز گمرکی می توان کالا را ترخیص کرد؟ در پاسخ باید گفت که برگ سبز گمرکی یکی از مهم ترین اسناد برای ترخیص کالا از گمرک است که در صورت عدم وجود مشکل در بار و مدارک، از سوی اداره گمرک صادر می شود. در این مقاله از بازرگانی تلاش و توسعه، این سند را به طور کامل معرفی نموده و به سوالات مطرح شده پاسخ خواهیم داد.
نحوه دریافت برگ سبز گمرک
در ادامه توضیحات قسمت قبل، شیوه دریافت برگه سبز گمرک را در مراحل زیر خلاصه می کنیم:
1- مراجعه به سایت پنجره واحد تجارت فرامرزی به آدرس irica.gov.ir، وارد شدن به حساب کاربری با استفاده از نام کاربری و رمز عبور (برای دریافت این رمزها باید حضوراً به اداره گمرک مراجعه کرد)
2- تنظیم اظهارنامه گمرکی توسط صاحب کالا یا نماینده رسمی وی در سامانه فوق
3- اگر اظهارنامه گمرکی تایید شود، بررسی کالا شروع می شود. کارشناس ارزیاب باید محموله را بازرسی و اظهارنامه گمرکی را امضاء کند.
4- در مرحله بعد صاحب کالا یا نماینده وی باید هزینه های لازم را (بر اساس فیش مربوطه) پرداخت کند. بعد از تایید پرداخت، برگ سبز، چاپ و صادر می شود.
5- در پایان مسئول مربوطه، برگه سبز گمرک را امضاء و شماره آن را یادداشت می کند. در نهایت متقاضی با در دست داشتن پروانه سبز گمرکی، پروسه ترخیص کالا را طی می نماید.
مدارک لازم برای دریافت برگ سبز گمرکی
اخذ برگه سبز گمرک، مشروط به ارائه یک سری اسناد و مدارک به گمرک است که در ادامه برخی از آنها را نام می بریم:
- بارنامه
- لیست عدل بندی کالاها
- قبض انبار
- پکینگ لیست
- کارت بازرگانی و کد اقتصادی
- گواهی مبدأ
- گواهی بازرسی کالا
- فاکتور و پیش فاکتور خرید
- بیمه نامه
- مجوزهای مورد نیاز برای واردات یا صادرات کالا (مثلاً مجوزهای بهداشتی، سازمان استاندارد و …)
معرفی برگه سبز گمرکی
ترخیص کالا از گمرک، مشروط بر گذراندن یک سری مراحل، ارائه اسناد و مدارک و انجام تشریفات گمرکی است. یکی از این مراحل، بازرسی کالا توسط کارشناسان گمرک می باشد. در صورتی که مدارک ارائه شده و محموله وارداتی، مشکلی نداشته باشند، برگ سبز گمرک به عنوان مجوزی برای ترخیص کالا صادر می گردد یکی از مواردی که به شما کمک می کند تا مدارک را بی نقص تحویل دهید داشتن مشاوره ترخیص کالا است. لازم است، تأکید کنیم که دریافت برگه سبز گمرک، برای ترخیص کالا لازم است و از برخی جهات مهم ترین مرحله ترخیص به شمار می رود. این سند برای کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت مجزا صادر می شود.
اطلاعات مندرج در برگ سبز گمرکی
برخی از مهم ترین مواردی که در برگ سبز گمرکی درج می شوند، عبارتند از:
- شماره ثبت کالا
- شماره سفارش کالا
- کد ثبت سفارش کالا
- نوع کالا و تعداد آن
- تاریخ ورود و خروج کالا به انبار گمرک
- شماره انبار
- شماره بیجک
- شخص یا شرکت واردکننده کالا
- شماره کوتاژ
- قیمت محصولات وارداتی، هزینه های گمرکی و سایر هزینه ها
- تاریخ خروج وسایل نقلیه حامل کالا
صفر تا صد دریافت برگ سبز گمرک
برای دریافت برگ سبز گمرک، شخص یا سازمان واردکننده کالا، باید مدارک مورد نیاز را به گمرک ارائه دهد. پس از بازرسی، مطابقت دادن بار با مدارک و تاییدات لازم، برگ سبز گمرک صادر می گردد؛ اما از آنجا که در برخی موارد شاهد جعل برگه سبز گمرک می باشیم، امروزه برای دریافت این پروانه باید به صورت آنلاین اقدام نمود. لازم به توضیح است که مدارک باید به صورت حضوری به گمرک تحویل داده شوند. در زمان بارگیری کالا، سند مربوط به برگ سبز گمرکی، توسط کارشناسان گمرک، بررسی و امضاء می شود؛ سپس صاحب کالا میتواند، به انبار مراجعه کند؛ در این مرحله، بیجک صادر شده و شخص کالای خود را ترخیص می نماید.
استعلام برگ سبز گمرکی
برای استعلام برگ سبز گمرکی باید به سامانه تجارت فرامرزی مراجعه کرد. در واقع صاحب کالا یا نماینده قانونی او باید بعد از تنظیم اظهارنامه، به کارتابل خود در سامانه مذکور رفته و سند مربوط به برگه سبز گمرکی را باز کند؛ سپس روی دکمه صدور مجوز بارگیری الکترونیکی کلیک نموده و رمز استعلام پروانه گمرکی را دریافت کند. در ضمن برای استعلام برگ سبز گمرکی به کد ملی و شماره سریال اظهارنامه گمرکی نیاز است.
هزینه دریافت برگ سبز گمرکی
هزینه های دریافت برگه سبز گمرکی مهم ترین بخش هزینه ترخیص کالا است ، که به صورت تمام و کمال در این سند درج می شود. این هزینه ها به دو گروه کلی مالیات و هزینه تقسیم می شوند:
مالیات
مالیاتی که برای واردات کالا باید پرداخت شود، هزینه های مختلفی از جمله موارد زیر را شامل می شود:
- حقوق گمرکی
- سود بازرگانی
- عوارض برگ سبز گمرکی (مثلاً 1 درصد عوارض هلال احمر)
- مالیات بر ارزش افزوده
- 4 درصد مالیات علی الحساب
هزینه ها
منظور از این هزینه، هزینه هایی است که بابت ارائه خدماتی مانند حمل و نقل، بارگیری، تخلیه، انبارداری و استانداردسازی کالا به شرکت ها و سازمان های مربوطه پرداخت می شوند.
برگه سبز گمرک و نحوه دریافت
در این مقاله به یکی از اصلی ترین مراحل ترخیص کالا از گمرک (دریافت برگه سبز گمرک) پرداختیم. در پایان لازم است، خاطرنشان کنیم که به طور کلی فرآیند ترخیص کالا از گمرک، پیچیده و زمان بر می باشد. به همین دلیل بهترین راه برای ترخیص سریع، آسان، بدون ریسک و کم هزینه کالا، کمک گرفتن از افراد متخصص است. شرکت بازرگانی تلاش و توسعه، سال هاست که در حوزه خدمات مربوط به واردات، صادرات و ترخیص کالا فعالیت می کنند. ترخیص کاران و نیروهای مجرب این شرکت از صفر تا صد کار را بر عهده می گیرند.