بر طبق قوانین گمرکی و آیین نامه اجرایی بعد از ورود هر کالایی به گمرک یا انبارهای گمرکی، باید برای نگهداری آن قبض انبار گمرکی صادر شود. این سند شامل یک سری اطلاعات است و یکی از مهم ترین اسناد برای ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود. ما در ادامه همه چیز درباره قبض انبار گمرک را به شما خواهیم گفت.
قبض انبار واردات کالا به چه معناست ؟
قبض انبار واردات کالا یا گمرکی یک سندی است که پس از تحویل کالا و در زمان مشخص توسط انباردار برای وارد کنندگان صادر می شود. بعد از دریافت قبض انبار گمرکی و بر طبق مشخصات کالا می توان کالا را داخل انبارهای گمرک نگهداری کرد.در ادامه به بررسی قبض انبار گمرکی می پردازیم.
انواع قبض انبار گمرکی
قبض انبار انواع مختلفی دارد که اصلی ترین آن ها عبارتند از:
- قبض انبار اولیه
این همان سندی است که توسط انباردار و بعد از ثبت مشخصات کالا به بازرگانان داده می شود.
- قبض تفکیکی
یکی دیگر از انواع قبض انبار است که برای کالاهای غیرقابل ترخیص پس از تفکیک از کالاهای قابل تشخیص قبض تفکیکی ارائه می شود.
- قبض قابل معامله
این قبض را می توان به شکل یک معامله خرید و فروش کرد
قبض انبار گمرک شامل چه مواردی است؟
قبض انبار حاوی یک سری از اطلاعات است که اطلاعات درج شده در این سند شامل موارد زیر می شود:
1. محل دقیق انبار
بایستی آدرس دقیق انبار در سند یا قبض انبار گمرکی قید شود در این زمینه عادی یا گمرکی بودن انبار تفاوت چندانی ندارد.
2. تاریخ رسید
برای اینکه بتوان کالا را در زمان مشخص از انبار تحویل گرفت بایستی قبض انبار تاریخ مشخصی داشته باشد. این تاریخ برای مواردی نظیر حسابرسی های دورهای اهمیت دارد.
3. تعداد متوالی رسیدها
برای اینکه تحویل دهنده کالا بتواند کالاهای خود را در انبار پیگیری کند و امکان استعلام قبض انبار گمرکی را داشته باشد ، به شماره ردیف نیاز دارد. این مورد در برخی مواد قانونی نیز به کار برده می شود.
4. تعیین نوع ذخیره سازی در انبار
طریقه ذخیره کالای مورد نظر در داخل انبار و نمونه قبض انبار گمرکی بایستی حتما در قبض انبار گمرکی قید شود تا مشکلی در تحویل کالا به وجود نیاید.
5. هزینه های رسیدگی
یک راه دیگر برای جلوگیری از بروز مشکلات گمرکی و پرداختی توجه به هزینه های رسیدگی در رسید انبار می باشد
6. امضای انباردار یا نماینده وی
یک نکته دیگر از نکات مهم که در هنگام دریافت قبض انبار گمرک باید به آن توجه کنید امضاء داشتن سند انبار می باشد. زمانی قبض انبار اهمیت و رسمیت پیدا می کند که توسط تحویل گیرنده یا تحویل دهنده امضا داشته باشد. با این امضاء مسئول مربوطه نیز مشخص می شود و در صورت بروز هر گونه مشکلی می توان از او بازخواست کرد.
7. هزینه های مربوطه
ثبت هزینه های مربوط در قبض انبار جهت تعیین هزینه های مرتبط با انبار و انجام -8- امور حسابداری از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
سایر اطلاعات درج شده در قبض انبار گمرکی
- نوع کالا و نوع بسته بندی
- تعداد بسته ها
- علامت های مربوط به کالا
دو روش دریافت قبض انبارگمرکی
- دستی
- الکترونیکی
نحوه دریافت قبض انبار گمرک به صورت الکترونیکی(سامانه صدور قبض انبار الکترونیکی)
سامانه صدور قبض انبار گمرکی با هدف رفاه حال افراد فعال در زمینه صادرات و واردات راه اندازی شده است. از طریق این سامانه می توان به راحتی قبض انبار الکترونیکی را دریافت کرد و در اختیار داشتن اطلاعات مورد نیاز از قبض انبار گمرکی پرینت گرفت. برای انجام این کار وارد سامانه EPL شوید، سپس از حساب کاربری خود به بخش پروفایل بروید. سپس از قسمت پرینت قبض انبار، برای دریافت قبض انبار الکترونیکی اقدام کنید. توجه داشته باشید که در این سامانه، بایستی مواردی مانند نام گمرک، شناسه ملی شرکت حمل و نقل بین الملی، شماره بارنامه دریایی، هوایی یا زمینی و شماره مانیفست ثبت شود.
برای ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس می توانید از ترخیص کاران شرکت تلاش و توسعه تماس بگیرید.
تفاوت قبض انبار دستی و قبض انبار الکترونیکی
اصلی ترین تفاوت قبض انبار گمرکی دستی با الکترونیکی این است که قبض انبار دستی به شکل کاغذی است و تحویل گیرنده کالا آن را صادر می کند. اما قبض انبار الکترونیکی، حق مالکیت نسبت به دارایی ها و کالاها را دارد.
مشکلات موجود در هنگام صدور قبض انبار الکترونیکی
اولین مشکلی که ممکن است در زمان دریافت قبض انبار گمرکی الکترونیکی با آن مواجه شوید، عدم ثبت شرکت یا فرد موردنظر در سیستم است. برای حل این مشکل کافی است به واحد IT گمرک مراجعه کنید و مشخصات صاحب ترخیصیه را به ثبت برسانید
دومین خطا، عدم دسترسی به چاپ انبار است. فراموش نکنید که قبل از انجام این کار، باید از صاحب ترخیصیه وکالت الکترونیکی داشته باشید.یکی دیگر از مشکلات احتمالی در این زمینه این است که برای رفع خطای عدم بارگذاری بارنامه معادل نیز بایستی صحت بزرگی و کوچکی حروف را بررسی کنید .
مدت زمان نگهداری کالا در انبار
گمرکات انبارهایی مسقف، محوطه و روباز دارند. البته به طور کلی تا 90 روز می توان کالاها را داخل این انبار نگهداری کرد .در صورت صلاح دید امکان تمدید آن تا 60 روز دیگر نیز وجود خواهد داشت. اما در صورت عدم پیگیری، کالاها در دسته کالاهای متروکه قرار می گیرند و شما را دچار ضرر و زیان می کند. اگر کالاها جزء کالاهای فاسد شدنی هستند بایستی آن ها را به انبارهای مخصوص انتقال داد یا مدت ترخیص آن ها سریعتر کرد.
وظایف گمرک در مقابل کالاهای آسیب دیده در انبار
تحویل گیرنده کالا وظیفه دارد که کالاهای داخل انبار گمرک را بیمه کند تا در مقابل حوادثی نظیر اشتعال، آتش سوزی و انفجار مصون بماند. البته حق بیمه در زمان ترخیص کالا از صاحب کالا یا ترخیصکار دریافت خواهد شد. اگر در اثر بی احتیاطی مامور گمرک خسارتی به کالاها وارد شود، صاحب کالا می تواند به کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی مراجعه و اقدام به دادخواست کند.
لازم است ذکر کنیم که در خصوص حوادث مرتبط با قوه قهریه، خسارات ناشی از کیفیت پایین کالا یا بسته بندی آن گمرک هیچ مسئولیتی نخواهد داشت.
بازرگانی تلاش و توسعه بهترین شرکت برای ترخیص کالا
مهم ترین مرحله ترخیص کالا دریافت قبض انبار گمرکی است. شرکت ترخیص کالا از گمرک تلاش و توسعه یکی از بهترین شرکت های بازرگانی در زمینه انجام امور مختلف از ثبت سفارش تا ترخیص کالا از گمرک می باشد. شما می توانید از ترخیصکاران متبحر و متخصص ما راهنمایی بخواهید و در کلیه مراحل و پروسه صادرات و واردات از خدمات بازرگانی تلاش و توسعه بهره مند شوید.هم چنین می توانید کلیه مشکلات و سوالات خود در زمینه قبض انبار گمرکی را با مشاوران کاربلد ما در میان بگذارید.