شناسه کالا چیست و چگونه می توان آن را دریافت نمود؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، شناسه کالا، یک کد 13 رقمی است که منحصراً به کالا یا خدمات تعلق می گیرد. این کد، ویژگی های کالا را بیان می کند و بدون آن نمی توان فعالیت تجاری را به صورت قانونی انجام داد و بدون این کد خدمات ترخیص کالا با مشکل مواجه خواهد شد. از این رو علاوه بر تولیدکنندگان، واردکنندگان کالا نیز به آن نیاز دارند. برای آشنایی با چگونگی دریافت شناسه کالا، قسمت های بعدی مقاله را مطالعه کنید.
نحوه دریافت شناسه کالا
برای دریافت شناسه کالا باید به سامانه شناسه رهگیری کالا (ntsw.ir) مراجعه کرد. این سامانه را می توان پایگاه داده کاملی دانست که کلیه کالاهای تجاری کشور را در بر می گیرد. از طریق سامانه مذکور می توان درخواست صدور شناسه کالا را ثبت کرد؛ همچنین شناسه کالا را استعلام یا پیگیری نمود.
برای اخذ شناسه کالا باید به آدرس ntsw.ir بروید؛ در صورتی که پیشتر در سامانه ثبت نام نکرده اید، این کار را انجام دهید و با وارد نموده نام کاربری و رمز عبور به به پنل کاربری خود وارد شوید.
سایر مراحل دریافت شناسه برای کالاهای وارداتی عبارتند از:
- وقتی به سامانه وارد شدید، باید نقش خود را مشخص کنید (مثلاً بازرگان حقیقی-فعال، بازرگان حقوقی شرکت تستی-فعال)
- حال باید از منوی شناسه کالا، گزینه ثبت کالای وارداتی را انتخاب کنید.
- در مرحله بعد نوبت به جستجو و انتخاب سرفصل متناظر با کالای مورد نظر می رسد.
- بر اساس سرفصل کالای انتخابی، باید شناسه کالا را تکمیل کنید. برای این کار باید کدهای بین المللی و تناظرات مربوط به طبقه بندی کالا درج شوند.
- در مرحله بعد باید فیلدهای اجباری را تکمیل کنید.
- پس از آن به صفحه مشخصات تکمیلی کالا می رسید و در صورت تمایل می توانید، فیلدهای اختیاری را نیز پر کنید.
- در مرحله بعد، اگر تمایل داشتید، می توانید، اسناد مربوط به کالا را آپلود کنید.
- در نهایت، پیش نمایش اطلاعات شناسنامه کالا را مشاهده می کنید.
- اگر اطلاعات نمایش داده شده را تایید می کنید، بر روی گزینه ثبت کلیک کنید. در غیر اینصورت می توانید، به صفحات قبل برگشته و ویرایش لازم را انجام دهید.
- پس از انتخاب گزینه ثبت، شناسه متناظر با اطلاعات وارد شده، صادر می شود.
استعلام شناسه کالا
برای استعلام و پیگیری شناسه کالا مراحل زیر را طی کنید:
- به آدرس https://www.ntsw.ir/InformationID.aspx (صفحه استعلام شناسه کالا در سامانه جامع تجارت) وارد شوید.
- نوع شناسه را انتخاب و شناسه را وارد نمایید.
- تصویر امنیتی را وارد کنید.
- گزینه استعلام را انتخاب کنید.
- اگر شناسه کالا ثبت شده باشد، اطلاعات آن را مشاهده خواهید نمود.
مزایای داشتن شناسه کالا
مزییت اصلی کد شناسه کالا آن است که کالای قانونی و غیرقاچاق را از کالای قاچاق تمیز می دهد؛ همچنین با وجود شناسه کالا، امکان سوء استفاده از کارت بازرگانی برای واردات یا صادرات غیرقانونی کالا وجود ندارد. علاوه بر آنچه گفته شد، اختصاص یک کد انحصاری به کالا باعث می شود که از سایر کالاهای مشابه متمایز شود. در واقع کد شناسه، ویژگی های کالا را با جزئیات بیشتری توصیف می کند.
کالاهای نیازمند به شناسه کالا
همان گونه که پیشتر توضیح دادیم، تجارت قانونی (اعم تولید، خرید و فروش داخلی، واردات، صادرات و تجارت بین المللی) هر کالایی، مشروط به داشتن کد شناسه کالاست. ناگفته نماند که وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس تبصره 3 ماده 13 آیین نامه اجرایی (قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) دستورالعمل ثبت شناسه، دریافت و درج شناسه کالا را در 12 گروه کالایی ابلاغ کرده است.
شناسه کالا چیست؟
مطابق تبصره ج از ماده 1 آیین نامه اجرایی ماده 13 مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شناسه کالا که تحت عنوان شناسه رهگیری، شناسه عمومی کالا، کد کالا، بارکد یا شناسنامه کالا نیز از آن یاد می شود، یک کد یکتای 13 رقمی است که برای کالا یا خدمات تعیین می گردد. کد شناسه کالا، اطلاعاتی مانند نام تجاری کالا، نوع کاربری، جنس، مدل و سایر جزئیات مربوط به کالا را توصیف می کند برای دریافت هر کدام از این اطلاعات یک مشاور امور گمرکی و ترخیص کالا به شما کمک بسیاری خواهد کرد. استخراج این ویژگی ها از بارکد کالا توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری دستگاههای تخصصی انجام می شود. مطابق آیین نامه ای که بدان اشاره شد، به منظور پیشگیری از قاچاق کالا، اخذ شناسه کالا برای انجام کلیه فعالیت های تجاری (از قبیل تولید، واردات، انجام تشریفات گمرکی، ترخیص، حمل و نقل و …) الزامی است.
انواع شناسه کالا
اصلی ترین، رایج ترین و پرکاربردترین شناسه های کالا در ادامه معرفی شده اند:
- شناسه اصالت کالا: این کد بر روی کالا درج می گردد و با استعلام آن می توان به اصالت کالا پی برد. صدور شناسه اصالت کالا توسط شرکت صاحب پروانه آن صورت می گیرد.
- شناسه IRC: این کد، برای کالاهای حوزه سلامت صادر می شود و نشانه تایید کالا توسط وزارت بهداشت است. سازمان غذا و دواروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شناسه IRC را صادر می کند.
- شناسه IVC: این کد مربوط به کالاهایی است که برای حیوانات یا گیاهان استفاده می شوند و صدور آن بر عهده سازمان دامپزشکی است.
- شناسه GTIN: این کد، یک شناسه بین المللی است که توسط سازمان جهانی GS1 صادر می گردد. جهت اخذ این شناسه در ایران باید به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات مراجعه نمود.
- شناسه IMEI: این کد مربوط به کالاهای مجهز به سیم کارت یا کالاهایی است که به نحوی از شبکه ارتباطات سیار استفاده می کنند. شناسه IMEI توسط شرکت تولیدکننده کالای سخت افزاری یا نرم افزاری صادر شده و بر روی کالا درج می گردد.
- شناسه VIN: این شناسه، در واقع کد شناسایی خودرو است؛ از 17 کاراکتر شامل اعداد و حروف انگلیسی را تشکیل میشود. جهت ثبت کد شناسه VIN در سامانه شناسه کالا، وارد کردن 11 رقم کافی است.
راهنمای دریافت شناسه کالا با بازرگانی تلاش و توسعه
صادرات، واردات و ترخیص کالا از گمرک، مشروط بر تسلط بر یک سری قوانین و مقررات و آشنایی با رفع چالش های احتمالی است. به همین دلیل توصیه می کنیم، در صورتی که قصد فعالیت تجاری در سطح بین المللی را دارید، حتما از مجموعه خوش سابقه ای مانند بازرگانی تلاش و توسعه کمک بگیرید.
بهره بردن از کارشناسان خبره، وکلا و ترخیص کاران مجرب، مهم ترین مزیت بازرگانی تلاش و توسعه است. با همیاری این مجموعه، خواهید توانست، تشریفات گمرکی را به راحتی انجام دهید، در کوتاه ترین زمان و با صرف هزینه مناسب، کالاهای خود را ترخیص کنید.